Werken werken werken
Door: Rikkert en Mariëtte
30 April 2007 | Peru, Huancayo
WAT IS DIT NOU? IS DIT WEL DE GOEDE SITE? Ja hoor. We hebben alleen het uiterlijk veranderd. Kijk, onze foto staat nog steeds boven in de hoek. Dit uiterlijk past gewoon beter bij Peru. Vandaar.
Wat hebben we deze week gedaan?
We hebben de laatste hand gelegt aan de boekenlijst voor de bibliotheek. We hadden afgesproken met Viktor deze lijst te gaan maken, maar toen we aankwamen bleek Viktor op San Cristobal (andere lokatie) te zijn en de hele dag niet te komen (huh?). Meestal zijn afspraken met Viktor heel strak en vandaar dat Juan (de coordinator) al snel langskwam om namens Viktor excuses te geven en mee te delen dat Viktor moest werken met de secundaria op San Cristobal, omdat Fabian, de reguliere leraar, onverwacht naar Lima moest. Vandaar dat we een dag lang zelf catologussen hebben doorgespits en aan het eind van de dag hadden we een lijst die wel beviel. Toen hebben we die lijst doorgesproken met de leraren en de volgende dag met Viktor. Aan de hand van de gesprekken hebben we boeken toegevoegt, gekeken welke onderwerpen misten en enkele boeken verwijderd die de leraren niet zagen zitten. Toen is de lijst naar boekenwinkels gegaan en werden er offertes gemaakt. Nu zijn die binnen en gaan hebben we vanochtend de bestelling samengesteld. Wanneer het geld van de Margrietschool komt kan niños dus gaan bestellen.
Verder is Rik bezig geweest met het opzetten van een sportplan. Ze willen op de verschillende lokaties (scholen) voetbalteams en volleybal teams opzetten en deze 1 keer per week gaan trainen. Verder is er dan 1 keer in de 2,5 maanden een toernooi waarbij de lokaties tegen elkaar gaan spelen. Dan komt er ook een soort geimproviseerde kantine om de eventuele toeschouwers en de spelers een hapje of drankje te verkopen. In de eerste week van juni hebben we het eerste toernooi. Het plan moet en gaat dus snel gerealiseerd worden!
Ook hebben we natuurlijk weer lekker Engels gegeven en is er een Engelse brief uitgegaan naar Nederland.
Rik heeft deze week ook een bezoek gebracht aan de burgermeester (Alcalde) van Chilca (een district of deelgemeente van Huancayo). Dit omdat de Alcalde graag contact wil hebben met de gemeente van Ermelo. Het gesprek ging over hoe dit verder op te zetten. Het blijft grappig hoe we hier zomaar contact hebben en bij iedereen naar binnen lopen zelf met (voor Peruaanse begrippen) de belangrijke mensen.
Rik heeft zondag ook weer gevoetbalt. Twee keer verloren dus geen grote verhalen... één keer afgemaakt met 5-0. En één keer verloren ¨por 2¨ (verschil van 2) zoals ze dat hier noemen. Ze tellen hier anders dan in Nederland. Ze tellen niet telkens op, maar geven het verschil aan. Bijv. een stand van 4-3 wordt in Nederland 4-3 genoemd en binnen het straatvoetbal van Peru zeggen ze ¨por 1¨ 1 doelpunt verschil. Omdat er ook heel veel aanvallend spel wordt gespeeld wordt er vreselijk veel gescoord en omdat niemand telt (alleen het verschil wordt bijgehouden) weet je al snel niet meer hoeveel het staat. Goed geen heroïsche verhalen vanaf het voetbalveld dit keer dus.
Ook baalt Rik van PSV dat alsnog kampioen is geworden, maar hier in Peru is iedereen fan van PSV, omdat Farfan, de meest populaire Peruaanse voetballer daar speelt. Wanneer je zegt dat je uit Nederland komt dan zeggen ze ow... PSV en daarna komt Cruiff. Verder staan we in Peruaans voetballand bekend als de ¨oranje machine¨. Laatste leuke feitje hier. Wanneer er een belangrijke voetbalwedstrijd is pakken veel Peruanen hun klapstoel en gaan zitten voor de etalages van de elektronica zaken om zo de wedstrijd op TV te kunnen volgen. Ook de buurtsupers met TV lopen vol en wanneer je iets wilt bestellen mag je lang wachten en hard schreeuwen. Daar hebben Peruanen absoluut geen begrip voor.
Zondagavond hadden we Peruaans bezoek. Viktor, Isabel en Juan met kinderen kwamen bij ons Nederlands eten. We hebben brocoli met een peper-bloem sausje gemaakt met uitgebakken spek. Ze vonden het erg lekker! Ook hadden we een voorgerechtje met een advocado mango salade. Hier maken ze eigenlijk nooit verschillende salades dus het idee konden ze erg waarderen. Onze spelletjes in de vitrinekast wekten veel nieuwsgierigheid op wat ervoor zorgde dat we al snel aan het spelletjes spelen waren. We hebben kwartet (voor de kinderen) en Yatzee (voor de mannen lekker gokken) geintroduceerd. Dat kenden ze nog niet! Mariette heeft met de vrouwen gemens-erger-je-niet. Dat kenden ze al wel en beviel ook goed. Het was een gezellige Nederlandse avond waarbij Spaans gesproken werd!
Vandaag (maandag) gaan zijn we hard bezig met de voorbereidingen (wassen, schoonmaken en inpakken) van de volgende reis. Dinsdag komt de moeder van Mariette aan in Lima. Met haar gaan we twee weken reizen naar Cuzco, Machu Pichu en de heilige vallei (de trekpleister van zuid-amerika en Peru). Jullie horen de komende twee weken dus weer reisverhalen!
Verder nog deze mededeling. Heel veel mensen vragen ons hoelang we nog blijven en wanneer we terug komen. We vliegen 28 juni om 3 uur ´s ochte (Nederlandse tijd) terug. We komen dan 18.30 aan op schiphol.
Groetjes en tot de volgende keer!!
Rikkert en Mariette
01 Mei 2007 - 04:21
Jan Jos Buurtjes:
Een fijne tijd gewenst met elkaar en geniet ervan! -
01 Mei 2007 - 10:27
Folkert En Roxanne:
Hoi! Leuke verhalen weer! Koninginnedag was erg gezellig hier in Nederland... daar zeker iets minder spectaculair ;)! Jammer dat jullie niet bij het familietoernooi kunnen zijn... we gaan jullie krachten nog missen ;)!! Als het voetbal was geweest hadden we Rik wel kunnen missen zo te lezen :P!!
Goede reis nog en Margreet is al onderweg!
Groetjes Rox en Folk -
02 Mei 2007 - 19:08
Edith:
Inderdaad Rik, ik baal met je mee dat PSV alsnog kampioen is geworden. Maar goed, ik was ook niet voor AZ en zeker niet voor Ajax, dus........
Voor de rest gaat alles zo te lezen bij jullie goed. Prima idee om een sportplan op te zetten. Ga zo door en vergeet niet met zijn tweetjes te genieten van jullie avontuur.
sportieve groetjes van Edith -
02 Mei 2007 - 20:03
Pake En Beppe :
Van Huub gehoord dat je (Margreet) een goede reis hebt gehad. Fijn.We hopen dat jullie een paar fijne weken krijgen.We kijken uit naar het volgende bericht.
Ook de groeten van Janet, die logeert hier een nachtje, mei-vacantie!
Liefs van ons, alle drie een leuke drie weken.
Pake en Beppe. -
03 Mei 2007 - 11:56
Jack:
Rik ,
Met de shirts van DVs'33, die inmiddels onderweg zijn naar de familie van der ploeg , heb ik ook een poster gestuurd van een echte club , die op één doelpunt na , net geen kampioen is geworden. Kun je de mensen daar nog wat bijbrengen !
Verder is jouw ex-team van DVS'33 , dinsdag kampioen geworden en promoveert opnieuw naar de Hoofdklasse.Zie ook www.dvs33.nl.
Ik las iets over een Engelse brief Wanneer die naar de Margrietschool is gestuurd , moet ik je melden dat die niet is aangekomen. Daarentegen hebben we je laatste mail 233 keer ontvangen.
Die kunnen we dus redelijk dromen inmiddels. -
04 Mei 2007 - 17:59
Jangreethklaassen:
Fijn hè,je moeder zo dichtbij.Geniet er maar van. -
05 Mei 2007 - 19:50
Pake En Beppe.:
Hallo Peru-gangers.
Door alle andere zaken heen kwamen wij tot de ontdekking dat wij nog steeds geen kaartje van jullie hebben ontvangen.
Duurt wel lang !
Hopen nog steeds.