Hablamos Español - Reisverslag uit Huancayo, Peru van rikenmariette - WaarBenJij.nu Hablamos Español - Reisverslag uit Huancayo, Peru van rikenmariette - WaarBenJij.nu

Hablamos Español

Door: Rikkert en Mariette

Blijf op de hoogte en volg

05 Juni 2007 | Peru, Huancayo

¡Hola Holanda!

Disculpe nos nuestro gran falta Julia. Hemos olvidado totalemente poner algo palabras Español al nuestro pagina de internet para ti la pasada vez .

Vertaling:
Vergeef ons onze grote fout Julia. We waren helemaal vergeten om in ons vorige bericht enkele Spaanse woorden op onze site te zetten voor jou.

Goed die gaan we er nu dus wel opzetten.
Kijk maar helemaal onderaan!

Deze week was de week van sport. Zaterdag hebben we namenlijk een tournooi gehad waarbij vier lokaties van Niños del Futuro tegen elkaar gingen voetballen en volleyballen! En de hele week werd er geoefend. Het was ontzettend gezellig en de kinderen hadden heel veel plezier. Rikkert heeft de hele dag aan één stuk door gefloten bij het voetballen en Mariette regelde het schema voor de volleybalsters. Het was veels te mooi weer waardoor Rikkert met een verbrand gezicht thuiskwam.
De bedoeling is dat Niños del Futuro dit evenement 4x per jaar gaat organiseren. Uiteindelijk komt dan één school als winnaar uit de bus en die krijgt dan een prijs. Het evenement was echt op zijn Peruaans georganiseerd (wij hadden ook weinig georganiseerd). Alle kinderen kwamen eerst naar San Fernando (grootste lokatie van Niños del Futuro) en gingen daarna lopend naar het voetbalveld. Er was een grote vlag gemaakt met Niños del Futuro en sommige kinderen liepen met bordjes van papier gemaakt, zodat iedereen kon zien wat ze gingen doen. Op het veld aangekomen werden er op het laaste moment nog even 3 teams ingeschreven en over de hele dag nog 2 bij voleybal. Dit vormde voor Mariette een groot probleem die toen 18 teams moest laten spelen op 1 voleybalveldje. Uiteindelijk heeft ieder team 1 keer gespeeld. Gelukkig maar dat er een leuk speeltuintje aan het sportveld vast zat en de kinderen daar heerlijk konden spelen.
Toch was het een beetje jammer, vooral ook omdat we uit waren gegaan van een veel groter terein maar daar was men vergeten voor te reserveren!
De kindern vonden het toch wel geweldig. Ook omdat ze nieuwe vrienden en vijanden konden maken bij de andere lokaties, die ze anders nooit zien!

Ook belangrijk deze week was dat onze wijk jarig was!!!! COMPLEAÑOS FELIZ
Jaja, erg belangrijk. En dat hebben we geweten. Op donderdagavond werden we vanaf 19uur bezig gehouden, in huis, door een presentator met echo die op het hoofdplein een show stond te presenteren. Dit werd gelukkig onderbroken door luide muziek! Het slapen ging dus niet makkelijk. Uiteindelijk was Rik om half 12 in slaap gesukkelt waarna hij om 12 uur met vuurwerk werd wakker gemaakt. Wat! Is het nu al nieuw jaar? Nee, het werd al snel duidelijk dat het om een verjaardag ging. Overal om ons heen begonnen mensen te zingen.

COMPLEAÑOS FELIZ
TE DESEAMOS A TI
COMPLEAÑOS COMPLEAÑOS
COMPLEAÑOS FELIZ!!!

(melodie: ´happy birthday´ of ´wel gefeliciteerd´)

Dat moet dan wel een heel belangrijk iemand zijn dachten wij. De volgende dag hoorden we dat het onze wijk was. Dat vieren ze hier uitbundig. Ook trouwens de verjaardag van een stad, een regio en een land... Stel je dat eens voor!

De zondag zijn we op excursie geweest in de omgeving van Huancayo samen met de Nederlandse meiden die hier nu zitten. Charlot en Marian, die ook voor niños werken en de twee verloskundigen Marije en Janette (goed geschreven?).
De reis begon als shop-excursie, prima geschikt voor zo´n meidengroep dus. We bezochten eerst een wol spinne- en weverij met mooie kleden te koop. Je kon hier ook zelf achter het weefgetouw klimmen! Daarna zijn we bij een zilversmid geweest en heel veel zilverwinkels.
In de middag hebben we heerlijk verse trucha (forel) gegeten bij een forrellen-kwekerijk. Daarna hebben we nog een oud klooster bezocht met eeuwenoude boeken (zelfs van het jaar 1000, geimporteerd in de koloniale tijd) die je nog steeds mocht lezen! Dat kan echt niet in Europa.
Een excursie van een dag die zeker de 5 euro waard was! ;)

Rik is voor de excursie op zondag nog heel vroeg naar de tweede hands markt geweest in Huancayo om een grote blikke ton te kopen. Hier gaan we straks een prullenbak van maken voor het ecologieproject. Wat hebben ze op een tweedehands markt midden in de Andes? Nou alles: strandstoelen (waar is het strand?), grote ovens voor bakkerijen en boekenkasten (he, die moeten we nog hebben voor niños!), dj instalaties en zelfs tweedehands dieren. Een waardevol en leuk avontuur dus!

Dan de komende week gaan we starten met het ecologieproject, daar horen jullie zeker nog meer over!

Hier volgen dan de Spaanse woordjes! Eerst wat woorden die handig zijn voor een Nederlander in Peru!

Soy = ik ben
Soy de = ik kom uit
los Paises Bajos / Holanda = Nederland
hablar = spreken (hablo = ik spreek)
Inglés = Engels
Español = Spaans
no = geen
poquito = een klein beetje
pequeño = klein
hablo poquito español = spreek een beetje spaans
lo siento = het spijt me

Dan een paar woorden waar de kinderen hier..

1. dol op zijn, of wel ´stopwoordjes´:
profesor = leraar / meester
profesora = juf
Pues.... = dus.... (eind van de zin)
bastante = ruim voldoende (zeg je als baaaastaaaaante!)
entonces = dus (begin van de zin)
Soy listo = (1) ik ben klaar (met de taak), of (2) ik ben slim

2. en minder dol op zijn...:
tarrea = huiswerk
escuela = school
colegio = middelbare school

• 05 Juni 2007 - 06:51

Danielle:

Jeej! Spaanse les ;) Klinkt weer heel gaaf allemaal!Heerlijk om met kinderen te kunnen sporten, jammer dat er zo'n klein veld was! Maar dat gaat hopelijk steeds beter als t 4x per jaar georganiseerd gaat worden? Goed bezig :) In NL begint het zowaar warm te worden! Je verwacht het niet ;) Lekker weer,bijna t einde van het blok.. en dan lekker zomer:) Wanneer komen jullie terug? Geniet er nog van daar! Liefs, Daan

• 06 Juni 2007 - 08:21

Julia:

Dank jullie wel.
    Echt super leuk dat jullie wat woorden op de site zetten

Dank je wel Groetjes: Julia

• 06 Juni 2007 - 11:51

!!!!:

• 07 Juni 2007 - 11:43

Kevin:

leuk dat jullie daar zijn hebben het leuk hier veheugen op dat juyllie bijn ons in de klas in volgen verhaal graag antwoord gevon op dze vraag hebben jullie ook wat met elkaar buiten dit om. groeten kevin van de margrietschool

• 07 Juni 2007 - 20:06

Edith:

Een leuk verhaal, maar dat is het eigenlijk elke keer (slijm slijm....) Knap van Mariëtte dat ze 18 volleybal-teams tevreden kon houden met 1 keer een wedstrijd spelen!

• 10 Juni 2007 - 20:33

Ina:

Hallo Beiden,
    Wat een feesten zijn er steeds in Peru, optochten, vuurwerk en muziek. Slapen valt dan niet mee, na de verhalen van Margreet vraag ik me toch al af wanneer de Peruanen slapen. Maar wat een schoonheid heeft het land en aan de andere kant moet de prullenbak nog geïntroduceerd worden!
    Veel succes en plezier samen.

• 12 Juni 2007 - 12:32

Mandy:

hoi ik vind jullie zo leuk en jullie doen veel voor die kinderen in peru dat vind ik geweldig om kinderen te helpen.

• 12 Juni 2007 - 12:52

Mandy: