Kunnen mannelijke engelen vliegen? - Reisverslag uit Cusco, Peru van rikenmariette - WaarBenJij.nu Kunnen mannelijke engelen vliegen? - Reisverslag uit Cusco, Peru van rikenmariette - WaarBenJij.nu

Kunnen mannelijke engelen vliegen?

Door: Rikkert en Mariëtte

Blijf op de hoogte en volg

06 Mei 2007 | Peru, Cusco

Hola Nederland,

Weer een weekje verder dus weer een berichtje! Op het moment zijn we weer voor twee weken aan het reizen, dus reisverhalen over Peru.

Allereerst zijn we dinsdag in alle vroegte (8uur ´s ochtends) op de bus gestapt naar Lima. De reden was niet alleen dat als je wilt reizen in Peru je altijd via Lima gaat. Nee, dinsdag kwam Margreet Hosemans (Mariette haar moeder) aan in Lima en die gingen we ophalen. Eerst hebben we een nachtje geslapen in Lima om onze derde compañera (reisgenote) even te laten uitrusten van de lange vlucht uit Nederland. Woensdag in de avond (half 6) zouden we uiteindelijk met de bus naar Cusco gaan. Hierdoor hadden we bijna een hele dag in Lima. Mariette heeft (nog steeds) broeken nodig. Eentje is kapot gegaan in de was en een ander van ouderdom en vandaar zit Mariette nu krap in broeken. De standaard maat van Peruanen met schoenen is bijv. 35 en die van broeken niet veel groter! In Huancayo konden we om die reden niks vinden in kledingswinkels dat een beetje paste. We gingen dus broeken winkelen in Lima, want Lima, met zijn 8 miljoen inwoners, heeft inwoners en dus ook broeken in alle maten! Maar het ging niet zoals verwacht. Uiteindelijk heeft Rikkert er 2 broeken bijgekocht en Mariette geeneen :-(
´s Avonds in de bus naar Cusco. Margreet was erg zenuwachtig voor de reis. Vooral voor de hoogteziekte. Margrietschool hoogteziekte kun je krijgen wanneer je heel snel heel veel meter omhoog klimt. Omdat er minder zuurstof in de lucht zit als je heel hoog in de bergen zit kun je moeilijker ademhalen hoog in de bergen. Wanneer je er last van krijgt wordt je vaak eerst misselijk en ga je overgeven. Soms wordt het nog erger en ga je ijlen (allerlei dingen zien en zeggen waarvan je later niks meer weet). Heel soms wanneer het heel erg is kun je in coma raken of zelfs doodgaan.
Gelukkig had Margreet niet al teveel moeite met de hoogte. In het begin (3500m hoogte) werd ze wel even heel ziek en dacht ik nog ow jee... we moeten nog 1700m klimmen in de bus. Maar het werd niet erger en daarna ging het al snel beter.

In Cusco hebben we een hotel gezocht en Margreet is de eerste dag op bed gaan liggen, omdat ze heel moe was. Wij hebben een beetje door Cusco gelopen. ´s Avonds hebben we met z´n drieën gedineerd met een Boliviaan. Hij heeft ons een enorme update gegeven over de Boliviaanse politiek die ik jullie zal besparen.
De tweede dag hebben we ´s ochtends heerlijk ontbeten en nog rustig aangedaan. We hadden afgesproken dat we ´s middags met de Boliviaan naar een reis voor Machupichu (lokale ruines van de Inka´s) zouden zoeken. Echter om 12u ´s middags kwam hij ons vertellen dat hij al geboekt had. Hij had ´s ochtends zijn rekening gecheckt en daar bleek minder op te staan dan verwacht waardoor hij nu in sneltreintempo weer weg wou uit Cusco (relatief duur). Goed dan zoeken we zelf wel. Na een uur of 3 hadden we een reisorganisatie die ons aanstond en hebben we geboekt. Het was toen alweer ´s avonds en te laat om de monumenten te bezoeken in en rondom Cusco. Uiteindelijk hebben we maar alvast onze bolletos turisticos (tourisme kaarjes) gekocht. Dit zijn kaartjes die je op een centraal punt moet kopen om toegang te krijgen tot monumenten. De man die de ticktes verkocht was zo aardig om ons erop te wijzen dat we ´s avonds met deze ticket naar een dansshow konden gaan met klassieke/oude dansen. Dat hebben we toen maar gedaan. Natuurlijk begon de show meer dan een half uur te laat, maar het was leuk om te zien. Om 9 uur gingen we maar eten. Heerlijk restaurantje gevonden.

De volgende dag hebben we in de ochtend de kathedraal bezocht. Natuurlijk konden we niet met onze touristen tickets naar binnen en moesten we aparte andere kopen voor alle religieuze gebouwen. Toch was het bezoekje de moeite waard. Er was een scala aan schilderijen binnen in de kathedraal die geschilderd waren door indianen. Het leuke was dat de indianen niet altijd het christendom zo goed begrepen waardoor ze soms fouten dingen schilderen in de schilderijen. Bijvoorbeeld de Spanjaarden hadden de Inka´s uitgelegd dat engelen witte vrouwen zijn met vleugels. Toen kreeg een inka schilder de opdracht om een schilderij te schilderen met onder andere gabriel (een mannelijke engel). Totaal verward schilderde de schilder uiteindelijk de mannelijke engels alsof ze zich vasthielden aan het plafond. Immers mannelijke engels konden die wel vliegen? Er zijn meer Inka elementen terug te vinden in de schilderijen. Zo zijn er schilderijen waarop Maria opstaat van een stoel waarop de zon staat afgebeeld (de belangrijste god van de Inka´s) ook een laatste avondmaal waar Jezus chicha schenkt in plaats van wijn. Chicha is de heilige drank van de Inka. Ook staat er een cavia op de tafel voor Jezus. Daarnaast hebben we zwangere Maria afbeeldingen gezien (voorstelling van de de inka god pachamama) en veel afbeeldingen van mensen als bergen. De lichaamsvorm is dan als een berg waar bovenop een hoofd zit. Ook de berg is een inka god.
Ook zijn er schilders die in hun schilderijen protesteerden tegen de Spanjaarden. Zo staat er soms een figuur in de vorm van Fransico Pizarro (de veroveraar van de Inka´s) in de beelden verwerkt. Het mooiste voorbeeld was Sint James de Santiago (spaanse heilige). Deze stond in de capel van de overwinning op de Inka´s gemaakt ter ere van het neerslaan van de Inka opstand in 1536. In het beeld tilt een ¨Indiaan¨ het paard waarop Sant Santiago zit. Echter de ¨Indiaan¨ heeft een snor en een strakke scheiding die een sterke overeenkomst hebben met Pizarro.
Als laatste bevond zich een Inka Jezus beeld gemaakt van Lamahuid. Deze Jezus is gemaakt toen er hevige aardbevingen waren in Cusco een paar honderd jaar geleden. Het verhaal luid dat toen hij af was en naar buiten gedragen werd de aardbeving ineens stopte. Vandaar dat ze nog ieder jaar deze Jezus naar buiten dragen om te voorkomen dat er nieuwe aardbevingen komen.

´s Middags hebben we een museum bezocht over het gehele verleden van de Cusco Vallei. Ook erg leuk en leerzaam.

Groetjes van Rikkert, Mariëtte en Margreet

• 06 Mei 2007 - 13:52

Cindy (SGS):

Had ik al gezegd dat ik jaloers ben? :P Ben blij te horen dat nog steeds alles goed met jullie gaat & dat jullie het nog steeds naar je zin lijken te hebben :) Hier ook alles goed. Steeds meer mensen vragen wanneer jullie weer terugkomen, we zitten al met smart op jullie te wachten! Geniet er nog even van :) XX

• 06 Mei 2007 - 16:25

Jozet:

Hee lieve Rik en Jet!

Even laten weten dat ik jullie nog volg! Leuk verhaaltje weer, ik kan helemaal voor me zien hoe jullie daar rondlopen (nouja, in mijn hoofd dan).
    Ervaarze nog en tot in de zomer in NL!

Liefs!

• 06 Mei 2007 - 18:53

Wilma:

Hé Mariëtte,Rik en natuurlijk Margreet.
    Heel leuk om jullie belevenissen weer te lezen en ekstra leuk omdat Margreet er nu ook is. Het is een raar idee dat jullie daar nu met z'n drietjes rondreizen terwijl Margreet vorige week nog in Ermelo rondliep.
    Ik wens jullie onwijs veel plezier toe.
    Margreet, ik hoop dat deze reis je alles brengt waar je op had gehoopt en nog veel meer. Dikke knuffel van mij.
    Verder heel veel groetjes. (ook van Jan)

• 06 Mei 2007 - 19:37

Ina:

Hallo Allen,
    Alweer aan het reizen! En wat ik lees is de cultuur voor jullie al helemaal bekend, jullie kijken niet meer op van een half uurtje later, dat wordt straks nog wennen als jullie weer op "mogen" gaan in de Hollandse "afsprakencultuur". Wat een fijn weerzien moet het zijn geweest in Lima, ik zie de tranen al stromen van blijdschap.
    Margreet, vergeet niet ook nog te genieten van al het moois en van al de nieuwe indrukken.
    Verder nog steeds een fijne tijd toegewenst samen.
    (heb net buiten de eerste regendruppels gevoeld)
    Liefs,

• 07 Mei 2007 - 17:11

Greet:

Zondag weer naar peking-expres gekeken en je gelooft het niet, maar ze gingen naar Machupichu. Mooi hoor, zo kan ik me er wat bij voorstellen. Leuke verhalen weer, geniet er van. Ben blij dat Margreet niet zo veel last heeft van hoogteziekte!

• 07 Mei 2007 - 17:33

Pieter En Daan:

Hoi Rikert en de dames. Wij zijn net terug uit Barcelona. Wij hebben daar een fijne tijd gehad. Daan heeft mooie dingen mee genomen. Een barcelona stier (black Torro) met sangria erin. Die drank is voor mam de stier voor Daan
    ik drink ook nog wel mee hoor !! (Daan) Mocht ie wilen. (pieter) Mooi dingen gezien in Barcelona. Ook de kerk en de oude stad met haven bewonderd. Gezwommen en wezen kanoën op de middelandsezee. De rest hoor je wel als we weer eens zitten te babbelen. Groet aan jullie alle drie van ons beide.

• 08 Mei 2007 - 11:26

Eva:

hee hee
    culturele bezigheden zo te lezen, zo steek ik ook nog wat op van jullie verhaaltje :)
    Had je niet een heel mooi uitzicht op die grote hoogten?
    Have fun de laatste weken en see ya soon,
    X

• 08 Mei 2007 - 14:38

Manja:

Heyhey
    Volgens mij willen jullie helemaal niet meer weg straks. Als jullie weer terug zijn en ik kom jullie een bezoekje brengen dan zal ik minstens een half uur te laat komen. ;). Beloofd!
    xx Manja

• 08 Mei 2007 - 14:39

Manja:

Heyhey
    xx Manja

• 11 Mei 2007 - 09:12

Sita:

ghallo! ik heb eindleijk ook jullie site achterhaald (mag wel toch?) Ik ben weer terug uit duitsland en het is ook wel weer leuk om thuis te zijn. het was wel ff wennen maar dat zal voor jullie strax nog wel meer zijn :) Klinkt erg leuk wat jullie allemaal doen daar. en mooie foto's! geniet ervan en ik hoop dat je nog broeken vindt jet!!

veel plezier nog
    koes!