Chaos en Organisatie - Reisverslag uit Huancayo, Peru van rikenmariette - WaarBenJij.nu Chaos en Organisatie - Reisverslag uit Huancayo, Peru van rikenmariette - WaarBenJij.nu

Chaos en Organisatie

Door: Rikkert en Mariëtte

Blijf op de hoogte en volg

22 April 2007 | Peru, Huancayo

Hoi Nederland!

Vandaag chaos op en top in ons normaal ook chaotische stadje Huancayo. Normaal is zondag al een dag waarop je niet elke straat kan inrijden omdat er marktjes en feestjes zijn. Vandaag alleen was ineens de hele hoofdstraat ´calle Real´ afgezet. Er werd door kinderen een marraton gelopen over deze weg. Echter als je wil reizen in de stad, dan kruis je altijd wel meerdere keren de calle Real. Het gevolg was dat auto´s, voor onze deur onder andere, tot ver in de stad stil stonden. En daar kunnen Peruanen niet tegen. Getoeter en gemekker. En zichzelf helemaal klem rijden omdat ze toch via dat gaatje naar het andere gaatje wouden komen om zo toch zeker 3 meter verder stil te kunnen staan. Wie bedacht heeft om zonder omleidingsmogelijkheden de calle Real in gebruik te nemen als marratonbaan mogen ze van Rik persoonlijk ophangen aan de hoogste boom. Rik had namelijk een voetbalafspraak aan de andere kant van de stad. Uiteindelijk hebben we te voet een weg uit de chaos gevonden en een taxi gepakt om netjes op Hora Peruana aan te komen bij de voetbalmaatjes.
Rik heeft zich weer eens helemaal kapot gewerkt met voetbal. Het was leuk om te zien (mariette). Het was erg spannend en er wou maar geen winaar uit komen. Dit leide tot een verlenging (ook dat nog, waarom geen penalty´s). Uiteindelijk wel gewonnen! Rik scoorde het winnende goal, met het hoofd.

Genoeg voetbal (mariette). We hebben deze week heel veel gepraat met iedereen van niños del futuro. En dat waren ineens wat meer mensen omdat er 3 nieuwe leraren bij zijn gekomen. Niños del futuro blijft groeien. Ze hebben op het moment twee leraren voor peuters (inicial) aangenomen en een voor middelbaarschool scholieren (secundarias). Er waren al drie nieuwe leraren begonnen een maand terug op de twee minst bezochte lokaties; Orcutuna en Saños Chaupi. Voor het bakkerij project van de moeders is ook een nieuwe lerares geintroduceerd naast de al lesgevende pr. Juan (ook nieuw). Alle nieuwe leraren doen het eigenlijk vrijwillig. Het is leuk om te zien dat er zoveel enthousiasme bij gekomen is!

We zijn ook weer begonnen met onze Engelse lessen. Bereid je maar alvast voor Margrietschool, volgende week gaan we weer brieven schrijven. De kinderen beginnen nu flink enthousiast te worden en Engels een stuk leuker te vinden. Daarom gaan we ook kijken of nieuwe vrijwilligers de Engelse lessen kunnen voortzetten als we weggaan. Natuurlijk dan zonder het contact van de Margrietschool want die hebben dan zomervakantie!

Naast Engels geven we eigenlijk geen lessen meer. Vandaar dat we veel tijd hebben om ons organisatorische zaken bezig te houden. Vrijwilligers borduren bijvoorbeeld weinig op elkaar voort hier. Nu de organisatie groter wordt is er eigenlijk meer behoefte aan dat dat wel gebeurd. Vandaar dat we bezig zijn met een online logboek voor een betere comunicatie.
Verder adviseren we Isabel bij begrotingen. Het is het grappig dat er vaak eerst actie ondernomen wordt en dan pas de organisatorische papieren om de hoek komen kijken. Zo zijn er leraren ´Inicial´ aangenomen maar bestaat er nog geen plan voor ´Inicial´ en zijn andere documenten er nog niet op aangepast. Dat valt ons dan op en daarmee zetten we de organisatie ook aan het denken.
Ook zijn we natuurlijk druk met de bibliotheek. We vergaderen veel met Viktor en zijn bezig met de ontwikkeling van een boekenlijst zodat die ingekocht kan worden. Overigens zijn ze al begonnen met het bouwen van een tweede verdieping voor de bibliotheek en nieuwe klaslokalen.

We zijn dus weer lekker aan het werk hier. Er is een hoop veranderd in slechts drie weken! Gelukkig zijn de kinderen nog lekker het zelfde.

Tot snel weer!

Groetjes Rik en Mariette

• 22 April 2007 - 21:37

Micha:

Lekker geregeld daar bij die Peruanen. Zo te lezen kunnen jullie als bedrijfskundige daar ook goed aan de slag. Wel mooi zeg wat jullie daar opzetten. Hoop dat ze het goed voortzetten straks!
    Rik, weet niet of je het voetbal in Nederland volgt, maar hier is het ook spannend. Er zijn nl. drie koplopers! Volgende week de ontknopping!

• 24 April 2007 - 11:39

Folkert:

Heey Rik en Mariette,

Het is al weer een tijdje dat ik iets van me heb laten horen, maar ben nu weer zo goed als up-to-date! Zeer mooie verhalen en foto's hebben jullie.

Nog een weekje en dan krijgen jullie versterking van Margreet...

Succes met alles en tot snel!

Groetjes Folkert

• 25 April 2007 - 14:37

Marieke:

he rikkert!
    leuk dat je het nog steeds goed hebt daar. zo te lezen doen jullie een hoop.
    ik lees jullie snel weer..
    groetjes,
    marieke van dijk

• 28 April 2007 - 08:21

Jamie:

ikheb eigenlijk geen reacttie

• 29 April 2007 - 19:41

Wilma En Jan:

hoi alletwee,
    Schaam mij diep want ik heb al een hele tijd niks van me laten horen. Gelukkig blijf ik via margreet heel goed op de hoogte van al jullie belevenissen. En dat zijn er nog al wat!
    Super trouwens dat margreet jullie komt opzoeken.Hoop dat jullie met z'n drieën een hele fijne en goede tijd hebben.
    Heel veel groetje Wilma en Jan.

• 30 April 2007 - 07:43

Ina:

Hallo Beiden,

Jullie laten zeer zeker wat achter in Huancayo, een goede reden om over 5 jaar daar weer eens te gaan kijken?! Misschien zitten jullie nu alwel in de bus naar Lima om Margreet op te halen van het vliegveld, ik heb begrepen dat het reizen veel tijd in beslag neemt in vergelijking met hier. Ik wens jullie nog steeds een fijne tijd toe en voor de komende weken een fijn samenzijn met Margreet.
    (Rikkert: Ik begreep uit de verhalen dat het goed komt met de hagelslag)
    Groet, Ina