Internetten met de niños
Door: Mariëtte
19 Maart 2007 | Peru, Huancayo
How are you doing? Here is everything fine. This weekend we´ve spend 3.5 hours in an ´internetbar´ for a letter of 2 senteces. Like this one. In English.
Greetings, Mariette
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Hoi Allemaal.
Dit weekend hebben we weer heel wat meegemaakt. Eindelijk was de tijd aangebroken dat we met de kinderen van het Engels project naar het internetcafe zouden gaan om een mailtje naar Nederland te sturen. (Hebben jullie ze al gelezen, Margrietschool?) Dit bleek niet zo heel makkelijk te gaan. We hadden er al rekening mee gehouden dat de kinderen misschien geen email-adres zouden hebben en dat we veel zouden moeten begeleiden. Maar als voor jou de computer de normaalste zaak van de wereld is, vergeet je dat kinderen zonder computerervaring ook hele simpele dingen niet zomaar oppikken.
Het verhaal:
Zaterdagochtend was het opstaan om 6.30 want de kinderen hadden met ons doorgesproken dat om 8 uur naar het internetcafe gaan wel de beste tijd was. Dus om 8.10 (hora Peruana) stonden we te kleumen voor de deur van het schooltje van San Christobal (boven op de berg). Al snel kwamen er kinderen. Met vier kinderen en een klein meisje van 4 jaar(broer moest oppassen) vertrokken we richting de internetcafe´s. Al snel bleek dat 8 uur voor de meeste cafe´s wel wat vroeg was. Maar na wat aankloppen (kunt u eerder open gaan?) waren we toch binnen om 8.45. Kinderen in de ´cabines´ geplaatst en gevraagt of ze hun brief in het Spaans voorbereid meehadden. Dit was afgesproken maar helaas had niemand het gedaan. Dus blaadjes uitgedeeld zodat de kinderen de Spaanse brief even konden schrijven en ondertussen op de computers www.interglot.com (online woordenboek) geopend, zodat de kinderen konden gaan vertalen naar het Engels. Hier kwamen we al snel het eerste probleem tegen. 2 meiden hadden nog nooit achter internet gezeten en snapten niet hoe je een online woordenboek moest gebruiken. Ook verschijnt er bij het woordenboek reclame bovenin, in de tijd dat hij je woord vertaald. Daar werd nogal eens (per ongeluk) op geklikt en dan ontstond er grote paniek want er openden zich opeens allemaal pagina´s!!! Profesor!!
Alle vier moesten ze na de brief een emailadres aanvragen. Via hotmail is dat erg makkelijk dachten wij maar het werd hard heen en weer rennen. Want wie nog nooit zoiets ingevuld heeft op de computer snapt niks van hoe je een emailadres aanvraagt. ¨Ik kan niet de hele vraag lezen, de rest staat niet op het scherm.¨ (Dan moet je met de balk hier aan de zijkant naar beneden); ¨Het lukt niet om Peru te typen¨ (Nee, die moet je opzoeken in de lijst met dit pijltje); ¨Wat is nou weer een ´wachtwoord´?¨; ¨Waarom moet ik een vraag kiezen en beantwoorden over bijvoorbeeld de naam van mijn moeder?¨. En de moeilijkste: ¨Wat is een poscode?¨ (...) ¨ow, dat heb ik niet¨.
Ja, en zonder postcode kan je geen emailadres aanvragen. Maar gelukkig, uiteindelijk, met de poscode van het internetcafe, hadden we 4 mailadressen aangevraagt.
Toen kwam de vraag: ¨Hoe verstuur je een mailtje?¨...
Alles bij elkaar heeft het 3,5 uur geduurd om korte mailtjes in het Engels naar Nederland te versturen. Met een hele hoop vragen beantwoorden, een hoop frustraties wegslikken en kinderen wegtrekken van de spelletjes. (Hoe komt het nou dat ze wel weten hoe die werken?)
Die middag om 3 uur zouden we weer gaan internetten met de kinderen. Maar nu met de groep van Saños Chaupi. We zijn wel gegaan hoor. Nee de frustraties lagen nog niet te hoog maar dit keer begonnen we wel met een andere aanpak.
We zijn begonnen met de vraag: ¨Hebben jullie je brief af?¨, ¨Nee, dan gaan we die nu schrijven en vertalen.¨ En daarna pas naar het internetcafe. Dit keer hebben we ook in groepjes gewerkt in plaats van individueel (samen weet je meer). In ieder groepje zat een kind dat al een emailadres had. Wel grappig was dat ze nog nooit gemailt hadden met dit adres omdat ze alleen MSN (chatprogramma waar je een emailadres voor nodig hebt) gebruikten. Dus het was nog wel uitleggen hoe je mailt. Maar al doende leert men want dit keer was het maar 1 uur in het internetcafe en 1 uur voorbereiden. Scheelt toch weer!
En het was hartstikke leuk om mee te maken! Geniet van jullie brieven Margrietschool! Woensdag komen er nog een paar van de lokatie San Fernando.
Nu zijn we aan het afsluiten. Nog 3 dagen lesgeven en dan vanaf zaterdag reizen. We kijken of we voor de reis nog even een bericht kunnen plaatsen! Tot snel!
Adios!
20 Maart 2007 - 08:03
Cindy:
Jullie zijn er maar druk mee, maar super dat het allemaal gelukt is! Nog bedankt voor je verjaardagskaartje Mariëtte! Het was zeker een leuk feestje. -
20 Maart 2007 - 08:56
(meester)Jack:
Hey Rik en Mariette.
De brieven in het Engels en die ene in het Spaans zijn aangekomen.
We gaan er mee aan het werk. Jullie moeten er wel heel veel moeite voor doen zeg . Maar wel heel leuk.
Er komt spoedig antwoord terug.
Je hebt inmiddels begrepen dat de helft van de opbrengst van ons Pleinfeest naar Peru komt.We hopen dat we dsamen met jullie en Ninos del Futuro en goede bestemming zullen vinden. -
21 Maart 2007 - 00:24
Sander:
via via dit adres gehoord, super leuk!!! Blij dat ik je weer gevonden heb...Ik hoop dat je het leuk vind, klinkt wel erg goed.
Vergeet je nooit,
sander -
22 Maart 2007 - 10:45
Groep 7/8:
Rik en Mariette,
Gaan we nu tijdelijk met Rachel mailen ?
Stuur je dan het emailadres nog ? -
23 Maart 2007 - 11:19
Eva:
Olla Rik en Marrietta :)
wat een gaaf huisje hebben jullie hee! Ziet er knus uit, en dat terras is helmaal top natuurlijk!! Enne op welke datum komen jullie eigenlijk weer terug?
Veel liefs uit een Land waar het sneeuwt in de lente :(