Tussen de boeken
Door: Mariëtte
12 Februari 2007 | Peru, Huancayo
Na het drukke weekend hebben we hier een vrij rustige week achter de rug. Dat is voor mij (mariette) ook heel makkelijk te zeggen want ik heb maar 1,5 dag gewerkt. De rest van de week heeft Rik alleen voor de klas gestaan en was het voor hem dus een zware week. Ik was ziek deze week. Een bacterie in mijn maag waarschijnlijk en daarnaast helemaal op van vermoeidheid. Ik heb veel geslapen dus en weinig gegeten en voel me vanaf vrijdag weer wat beter.
Deze week hebben we op San Christobal het Engelse project ´Margrietschool Holanda´ gestart. De Margrietschool uit Ermelo heeft aangegeven het leuk te vinden contact te hebben met de scholen van Niños del Futuro hier in Peru, en voor de kinderen hier is het project een leuke stimulans om Engels te leren. We geven alleen les aan de oudste kinderen met niveau 3 (10 tot 13 jaar). Deze kinderen hebben een schriftje gekregen die ze alleen voor het project mogen gebruiken en waar ze onder andere een woordenlijst in opbouwen. We geven de kinderen iedere week 20 woorden om te leren die aan het eind van de week getoetst worden. Hebben ze 70% of meer goed dan krijgen ze een punt. Bij voldoende punten krijgen ze aan het eind een cadeautje. Verder oefenen we veel op voorstellen en hebben we de werkwoorden ´to have´ en ´to be´ geintroduceerd. De kinderen hebbben veel Engels al wel eens gehad maar hebben nooit Engels hoeven leren. Met dit beloningsysteem proberen we ze te stimuleren wel te leren. Natuurlijk helpen we ze ook als ze straks een brief moeten schrijven. Het is in ieder geval erg leuk en de kinderen worden steeds enthousiaster nu ze doorhebben dat het een serieus project is.
Verder hebben we voor de kinderen van niveau 1 (Je hebt hier drie niveau´s die ieder weer opgedeeld zijn in twee graden, er wordt per niveau lesgegeven) een werkbladenboek gekocht met werkbladen die kinderen in Nedelrand in groep 2 en in groep 3 krijgen. Kleuren en vormen herkennen, lichaamsdelen herkennen, schrijfoefeningen, beginnen met lezen en tellen en cijfers. Tot nu toe wisten we, als vrijwilligers, niet goed wat je de kleinsten moest leren. Deze werkbladen zijn echt een uitkomst en de kinderen vinden het geweldig!
We zijn ook bezig de kinderen aan het lezen te krijgen en proberen erachter te komen waar aanvulling op de bibliotheek nodig is. We hebben zelf een reeks sprookjesboekjes gekocht die goed te lezen zijn door de kinderen vanaf niveau 2.
We hebben met leraren en de beheerder van de bibliotheek gepraat over wat er nog mist in de kasten. Wij denken namelijk dat dit een hele hoop is. Ook de leraren geven aan dat er inderdaad niet veel is. Volgende week gaan we met hen een lijst opstellen met wat ze graag zouden willen hebben. De week daarop gaan we gezamelijk de stad in om eens boeken te kijken en eventueel een begin te maken met de aanschaf van wat boeken. Natuurlijk kunnen we dit niet allemaal zelf betalen en wordt het kijken of er financiën beschikbaar zijn.
Van het weekend hebben we heel veel bij de familie Van der Ploeg gezeten. Zaterdagmiddag hebben we veel gesproken over de bibliotheek. Trijnie van der Ploeg heeft namenlijk ook een bibliotheek opgezet en is bezig deze te introduceren. Trijnie´s idee is haar boeken per kist of per onderwerp te verhuren aan scholen (bijv. niños del futuro). Iedere school heeft zo telkens weer een aantal andere boeken.
We vinden het echter ook belangrijk dat de scholen een aantal eigen boeken hebben. Dan kan Trijnie´s bibliotheek daar weer mooi op aanvullen. Maar voordat we Trijnie´s boeken lenen moeten de kinderen eerst leren hoe ze met boeken moeten omgaan. Van onze sprookjesboekjes is er in twee weken één gesloopt en één verdwenen.
Op het moment zitten we dus lekker tussen de boeken en zijn we druk met kaften en herorganiseren. Er volgt snel meer.
Groetjes Mariette en Rikkert
12 Februari 2007 - 20:02
Daan:
heej rik ik ben als eerste met een berichtje van alle lezers, zo'n systeem met zo'n cadautje
moeten ze ook doen op mijn school. {als je met engels een voldoende hebt} -
12 Februari 2007 - 22:23
Micha:
Super om te lezen hoe het gaat daar. Wat een uitdaging om helemaal aan de andere kant van de wereld kinderen Engels te leren.
Hier in huis is het prima. Het lijkt erop dat de maandag weer vaste huisavond wordt ;) Dus dat is wel weer leuk. Keep up the good work! -
13 Februari 2007 - 12:04
Marrit Vanuit Suri:
Wow zeg,wat een mooie foto's!Ben stiekum wel een beetje jaloers op jullie project, zelf zit ik nog altijd achter de computer..Leuk van dat Engels,hoop dat het systeem echt motiverend werkt.Succes weer! -
13 Februari 2007 - 17:44
Stephanie:
Hey hallo!
Jij kent mij niet maar ik las dat je in Cusco bent op je waarbenjij.nuutje! Ik ben Stephanie en wil ook erg graag naar Peru om mijn afstudeerscriptie te schrijven. Eerst wilde ik dit in Engeland doen met mijn vriend samen, maar dat is helaas afgelopen zaterdag uit gegaan. 2 jaar weggegooid zeg maar . Nu ben ik er wel weer aan toe om heel snel weg te gaan. Vanuit Nederland is het best lastig om op korte termijn, binnen 3 weken wil ik eigenlijk wel weg, een afstudeerstage te vinden. Ik zou jou willen vragen of jij mij misschien wil en zou kunnen helpen met het vinden van zo’n stageplek (het schrijven van een communicatieplan/marktonderzoek voor een talenschool oid). Misschien heb je ook nog tips voor een woning of ander soortig onderkomen?? Het zou echt heel tof zijn als je me zou willen helpen!!! Je kunt me mailen op stephanieblokzijl435@hotmail.com. In ieder geval nog veel plezier daar!!!
Groetjes Stephanie
14 Februari 2007 - 17:23
Sharon Hagen:
hoi rik en mariette . ik ben sharon en ik kom van de margriet school uit ermelo.
ik heb een een paar vraagjes.
1 vieren zij ook in peru valentijn ?
2 als het hier 6.oo is hoe laat is het dan bij jullie?
3 wat eten jullie het meest daar?
dankje wel al fast groetjes sharon hagen. -
15 Februari 2007 - 11:08
Irma:
Mariëtte, ben je weer opgeknapt? Wat vervelend om ziek te zijn in een vreemd land! Ik weet hoe je je voelt, blêh. Frustrerend trouwens wanneer de kids het niet zo nauw nemen met het lesmateriaal. Aan de andere kant wel begrijpelijk. Als je niets hebt, is een boekje of een puntenslijper wel ineens een grote schat. Wij hebben eens een uitwisseling gehad met studenten uit Kiëv. Toen ze in Utrecht door de stad liepen, vonden ze het maar vreemd dat wij niet in alle winkels meteen van alles kochten: er stonden tv's genoeg, dan koop je er toch meteen vijf?! Later in Kiëv begrepen we het: daar waren de winkels leeg, en als er al iets was, dan stond er meteen een lange rij voor, ook al wisten de mensen niet eens waarvoor ze in de rij stonden: er viel iets te halen, dus moest je er als de kippen bij zijn. Wat zijn wij hier in Nederland toch een bevoorrecht volkje!
lieve groeten en knuffels, ook van Arjen, Jonne en Mats. -
19 Februari 2007 - 19:38
Cindy & Kirsten:
Hey lieverds,
We wachten met smart op jullie volgende berichtje. Nog leuke dingen meegemaakt? En al leuke dingen gepland met je verjaardag Jet? Hebben jullie eigenlijk een adres daar??
Groetjes, en we missen jullie,
Cindy & Kirsten