Tour avec les Frances en Caral - Reisverslag uit Lima, Peru van rikenmariette - WaarBenJij.nu Tour avec les Frances en Caral - Reisverslag uit Lima, Peru van rikenmariette - WaarBenJij.nu

Tour avec les Frances en Caral

Door: Mariette

Blijf op de hoogte en volg

26 April 2011 | Peru, Lima

We zijn pas net in Peru en we hebben alweer veel meegemaakt. Allereerst niet de Tour de France maar de Tour avec les Frances. Omdat het afgelopen zondag Pasen was hadden we een uitgelezen kans om Lima per fiets te ontdekken. De eigenares van het hotel, een Franse getrouwd met een Peruaan had een hele groep Fransen op bezoek. Als enige buitenstaanders in het hotel werden we door de Peruaan uitgenodigd mee te gaan op fiesttocht.
Het was een geweldige tocht langs de kust van Lima en de rijkste wijken. De kust van Lima wordt op het moment helemaal opgeknapt en er verschijnt een prachtige groene strook met fietspad. Ook door de ´rijke wijken´ van Lima loopt voor een groot deel een fietspad met zelfs fietsstoplichten! Dit was niet wat we verwacht hadden maar erg leuk fietsen. Gelukkig kwamen we aan het eind van de tocht nog wel op een zeer drukke weg met combi´s terecht en was het soms vechten voor ruimte en oppassen dat je niet vast kwam te zitten. Ja op de grote wegen was het toch nog wel druk! Toen ik een gestopte combi wou inhalen begon hij opeens weer te rijden en had ik een hele rits toeterende auto´s om mij heen. Dan maar aan de binnenkant er langs maar toen ging de combi-schreeuwer net uit het busje hangen om te schreeuwen. Ik moest bukken om hem niet te raken! Dit hadden we wél verwacht.
Voor de Franse eigenares overigens geen uitzondering. Want we hebben echt geluk gehad met de rust op de weg, zij fietst eigenlijk altijd door Lima! En voegde ze er nog aan toe, als je door Bombay hebt gefietst is Lima eigenlijk een koekie. Een echte Franse met Frans temperament. Vaak drukte om niks maar relaxt over deze drukte.

Maandag toen toch weer vertrokken uit Lima. Ons originele plan was om naar Casma te vertrekken maar toch zijn we beland in de bus naar Baranca, een kleine stad, vrij arm. Dit was wel even wennen en het duurde dan ook even voordat we rustig over straat konden lopen. Maar de mensen zijn ontzettend behulpzaam. Met de combi zijn we vandaag naar Caral gegaan. Het oudste argeologische centrum van Amerika en na Mesoportanie de oudste ter wereld. Je zou zeggen dat zo´n centrum overspoeld wordt met toeristen. Maar toen wij aankwamen rond 13u waren we de eerste bezoekers van die dag (los primeros y los unicos). Er werd ons wel verteld dat het in het weekend veeeeeel drukkker is. Met Pasen hadden wel 2duizend mensen het centrum bezocht. Uiteindelijk kwamen er vandaag toch nog 5 bezoekers aanlopen toen wij ons rondje gemaakt hadden. Maar wel dus de gids voor ons zelf en alle tijd en ruimte..!
Het centrum bestaat uit een 7-tal piramides die nog half overeind staan. De rest is weggespoeld tijdens een overstroming veroorzaakt door zware regenval. De piramides liggen aan de rand van een vallei waar nog meer piramides uit die tijd gevonden zijn. Caral was waarschijnlijk het centrum van de beschaving. Ik kan jullie wel meer over de geschiedenis vertellen maar ik vertel liever dat het indrukwekkend was. De piramides liggen tussen kale bergen en je kijkt uit over een schitterende groene vallei vol landbouw. De piramides hebben een geel-grijze kleur en vallen soms weg tussen de bergen. De zon en warmte wordt aan alle kanten weerkaatst en dat maakt het heel warm en licht. Er was een mooi argeologisch park aangelegd en een gids en borden geven je een goed beeld van hoe het vroeger was.

Morgen vertrekken we wederom met een combibus naar Huaraz. De goede tourbussen rijden niet op deze kleine stukjes. Ik hoop dat we morgen toch nog wat ruim kunnen zitten want we moeten 5 uur rijden (en dat doe ik liever niet in de foetushouding). Maar dan zitten we weer in het hoogland en wordt het wennen aan de hoogte.

We proberen nog wat foto´s te plaatsen (ik denk ook op facebook omdat er hier maar 10 passen).

• 27 April 2011 - 05:04

Roxanne:

Heey samen,

Wat een leuk verhaal met grappige fietsavonturen! Klinkt als een goede manier om de Pasen door te brengen.
    Veel plezier in de bergen! Een goed moment om de cocathee te herintroduceren! ;)

• 27 April 2011 - 07:03

Colinda:

Klinkt leuk! Vooral dat park met de piramides lijkt me erg mooi..!(ik zag al foto's!) ik hoop dat jullie 5 uur durende reis mee valt! Xx

• 27 April 2011 - 07:23

Daan :

fietsen in Nederland is anders dan in andere landen en zeker Peru:D
    maar dat is dan een nieuwe ervaring dan zullen maar zeggen;)
    combi bussen??
    een combinatie van verschillende busmaatschapijen? :P ik hoor t wel:)

succes verder met de reis!

• 27 April 2011 - 07:43

Manja:

He Rik & Mariette
    Klinkt als een goed begin - en ziet eruit als een goed begin. Mooie foto's ook! Ik ben benieuwd naar jullie verdere avonturen :-).

• 27 April 2011 - 11:00

Greet:

Heb de foto's gevonden, heel mooi! Lekker verwaaid hoofd Rik! Hoop dat de busreis en het wennen aan de hoogte meevalt. XXX

• 27 April 2011 - 22:08

@daan:

Combi´s zijn toyota bestel busjes waarin stoelen zijn geplaatst. Ze worden in Peru gebruik als openbaarvervoer. We hebben ze vier jaar geleden ook wel schreeuwbusjes genoemd omdat één persoon de taak heeft continu te schreeuwen waar het busje heengaat. Wanneer je zegt ´baja´ dan stopt de bus direct langs de kant van de weg. Er zijn dus geen vaste haltes. Aangezien wij als fietser telkens tussen de stoep (waar de passagier heenmoet) en het busje (die daar dus zo snel mogelijk heen wilt) inzitten, werden sommige chauffeurs wat chagarijnig van ons... Die combi´s kunnen ook vrij opdringerig zijn trouwens (understatement)