Eten eten eten...
Door: Mariëtte en Rik
28 Mei 2007 | Peru, Huancayo
Onze weekelijkse column mag weer geschreven worden. Wat hebben we deze week beleefd...
Donderdagavond zijn we lekker uit eten geweest, weer, bij Destrass de la Catadral samen met Marian. Behalve dat het weer lekker was, was het ook heel nuttig! We hebben eens doorgesproken hoe we de laaste weken gaan vullen. We willen gaan beginnen met een millieu project. We gaan dan drie weken lang met de kinderen werken binnen het thema millieu. We moeten de plannen nog verder uitwerken, maar jullie horen er snel nog meer van!
We hebben deze week op vrijdag geld uitgegeven! Dat is leuk om te doen, zeker wanneer het niet van jou is :-p. Vrijdag hebben we ´s ochtends een nieuwe computer gekocht voor de mediatheek die we aan het opzetten zijn. Mariëtte wil graag een elektronische database opzetten in Acces. Op het moment houdt Viktor alles bij op papiertjes. Dit kindje heeft dit boekje, enz. Die papiertjes weet hij altijd weer terug te vinden ergens, waar ik dan wel weer respect voor heb. Goed, het probleem voor de elektronische database is dat de computer die er al is, onvoldoende capaciteit heeft voor programma´s als Acces. Daarnaast loopt die computer erg slecht (vaak vastlopen, delen van de harde schijf beschadigd, enz) en heeft Viktor daardoor veel problemen met zijn administratie. Eerst wouden we een uit gebruik geraakte computer laten opsturen uit Nederland, maar de verzendkosten van de computer zonder beeldscherm waren al 100,- euro. Wanneer de computer dan aankwam moesten we ook een onbekend bedrag aan invoerbelasting betalen. In Peru staat de invoerbelasting niet zo vast en we kregen te horen dat, wanneer de douane ziet dat het om een computer gaat opgestuurd uit een ´rijk´ westers land, de douane geneigd is een hoog bedrag aan invoerbelasting te vragen. Dit werd veels te veel geld. Mede omdat we hier een veel nieuwere computer konden kopen voor 250,- euro. Vandaar dat we hebben besloten een nieuwe computer aan te schaffen voor Niños del Futuro. Daarnaast hebben we de eerste boeken gekocht! Bijna de gehele bestelling is binnen.
Zaterdag hebben we een Pachamanca gehad van de familie van de Ploeg! De traditie van Peru. Een dag van tevoren wordt er een gat gegraven in de grond. Daat wordt met hout een vuurtje in gestookt waarbij er ook grote stenen opgewarmt worden. Het gat wordt ook half dichtgegooid zodat het een soort oven is. Al het eten wordt bereid. Vlees, aardappelen, humitas en tuinbonen. Dan worden het hout en de stenen uit het gat gehaald. Het eten wordt er met de hete stenen weer inglegt samen met vers groen zoals maisbladeren en takken. Eerst de aardappelen, dan het vlees, dan de humitas en tot slot de tuinbonen. Er wordt nog flink wat groen opgegooid en een paar kranten. Vervolgens wordt er weer een grote laag zand over gegooid. Het zand komt door de kranten niet bij het eten. Er mag geen rook meer uit komen en dan moet het eten ongeveer 1 uur in de grond blijven. Dan wordt alles weer uitgegraven en kan je lekker eten!
Over eten gesproken... Daar kom je nog steeds rare dingen mee tegen hier in Peru. Niños del futuro is hard bezig met de organisatie van het sporttournooi en op de vergadering was besproken dat we de kinderen graag eten wilden geven. Dat gaat namelijk mooi samen omdat de moeders van het bakkerijproject die dag van tevoren toch eten moeten maken. Maar vandaag kwam Isabel met de mededeling dat er een probleem is... Het gaat teveel kosten omdat je blijkbaar in Peru niet alleen de kinderen die zich hebben ingeschreven voor het tournooi eten kan geven. Je bent een slecht persoon als je dat doet. Want je geeft of iedereen eten of niemand. Dat betekent dat je ook alle toeschouwers eten moet geven! En dan komt natuurlijk de hele wijk even kijken rond etenstijd...
Nog meer eten... We hebben deze week recepten voor Hollands brood ontvangen van bakkerij Wegerif (uit Ermelo-Harderwijk). We hadden hierom gevraagd om het bakkerij project te ondersteunen en omdat ze hier geen voedzaam brood kennen. Bakkerij Wegerif was enthousiaster dan verwacht en heeft eerst gecommuniceerd met meelfrabrikanten over de soorten meel van Peru en de invloed van klimaat op recepten. We hebben nu dus de perfecte recepten en we gaan kijken wat de Peruanen ervan vinden!
Dat was het weer voor deze week.
Groeten Mariette en Rik
29 Mei 2007 - 08:48
Margreet:
Wat ziet het er gezellig uit dat eten in het boerenland. Jammer dat ik al terug was in Nederland. Ik had het graag ook meegemaakt. Misschien ook eens te realiseren in onze achter tuin???? Jullie weten er alles van...Kusjes. -
29 Mei 2007 - 10:19
Colinda:
Hahaha wat een grappige manier om te koken al je je geen oven kan veroorloven!
leuke foto's trouwens..
Kusjes.. tot vrijdag! -
29 Mei 2007 - 13:08
Julia (margriet) :
Hallo,
Hier is Julia van de margrietschool uit Ermelo.
Ik vind het erg leuk dat jullie wat Spaanse woordjes voor mij op de site willen zetten.
Alvast erg bedankt
Groetjes: Julia -
12 Juni 2007 - 17:11
Eva:
hee! lijkt me best lekker, dan wordt t soort van gestoomd toch? Misschien een keer uitproberen in NL? Jullie weten nu hoe het moet ;)
Veel plezier nog de laatste weken en tot snel! X eva